A jó kávé nem csak az alapanyagon, és a barista személyén múlik…

Noha a barista csodát tud művelni, és ha ismeri annak a módját is, mit és honnan kell beszerezni (vagy a jó emberek dolgoznak a keze alá), akkor joggal gondolhatjuk, hogy garantáltan a “legjobbat” kapjuk majd tőle. De, mint oly sok terület, amit nem ismerünk eléggé, ez is meglepően sok összetevős. Elég volt erről megkérdeznem a kávézót üzemeltető legjobb barátomat, és ő kimerítően részletezte, mennyit dobott náluk a professzionalizmuson az általuk kedvelt Dealer – Gastro & Ice Dealer is, amit sokáig dicsért, és amely társaság az rdealer.hu oldalon érhető el. Nem csak a tökéletes alapanyag a kritikus, valóban…

Eszközök! – ez is fontos kulcsszó tehát. Konyhai eszközök, a példának okáért. Jussanak eszünkbe, ha bármi ilyesmit fontolgatnánk! Mindent a legjobb helyről! Ha nem is feltétlenül magunk nyitnánk mondjuk kávézót, vagy bármilyen vendéglátó egységet, de manapság – sokak egyre romló pénzügyi hátteréből kifolyólag – gyakran opció betársulni egy prosperáló, ilyen jellegű kisvállalkozás működtetésébe, és mi ténylegesen beszállnánk… Ezért kértem magam is tanácsot, mert magam tudnék jelenleg valakin segíteni, pénzügyileg, aki közel került hozzá, hogy mindenét elvigye a válság. Ugyanakkor, amit a vendéglátásban felépített, az komoly értéket képvisel. Akárcsak az Rdealer: Dealer – Gastro & Ice Dealer, amely pedig megfelelő partnernek bizonyult sokak számára eleddig abban, hogy profin üzemeltethessenek kávézót, éttermet, bármi ilyesmit.

Mint tippet, az elsők között kaptam tehát azt, hogy velük kéne felvenni a kapcsolatot! Hogy ha bele akarok/akarnék érdemben szólni az egészbe, biztosítékául, hogy a legtöbb dolog rendben menjen egy ilyen helyen, ügyeljek rá, hogy az rdealer.hu-ról szármató minőséghez ragaszkodjunk a beszerzésnél – ezt mondták. Augusztus 28-tól, a nyári szünet azonnali végeztével, rögtön késznek állnak újra minden kedves potenciális vevő fogadására – mint olvasom -, de még erre a rövid átmeneti időszakra is sürgős ügyintézésre szolgáló telefonszámon érhetjük el őket: +36 20 802 5549. Már alig várom, hogy személyesen is feltehessem nekik a kérdéseimet, noha sok választ megkapok magán az rdealer.hu-n.

Bár sok területen, de elsősorban a vendéglátás segítésére kínálnak ők kis- és nagykereskedelmi gépeket, méghozzá az olasz minőségre alapoznak, ami talán önmagában garanciát jelent. Gasztronómia és az olaszok… Hogyan lehetne valamit tökéletesebbé tenni? Ennél nincs jobb összhang talán. Ennél a párosításnál. Az imént, előbb általam említett “barista” kifejezés is olasz például. Az rdealer.hu-nál engem rögtön részben meggyőzött a termékek olasz gyártási háttere, mikor az első javaslatra magam is rájuk kerestem. A Gastro & Ice Dealertől jöhet mondjuk Faema Carisma 1 karos kávéfőző, és eszpresszógép, vagy Ceado E7 kávédaráló, most már tudom, hogy aki használta már ezeket, annak bevált minden ilyesmi, amit az Rdealertől szerzett be. Ugyanakkor rengeteg kategóriába sorolható még a termékeik széles palettája. A kávézók kiszolgálása természetesen nem is a fő profiljuk – és ennek ellenére találtunk meg mindent náluk, ami csak szóba került. Mármint, hogy az új pénzügyi segítség után – amit én szolgáltatnék sürgősen, be kéne szerezni a kávézó további megfelelő működtetéséhez…

De ez a cég nem csak a tökéletes kiegészítők egy helyről történő beszerzésére alkalmas, hanem a minőségi spórolásra is. Mit értek ez alatt? Nos, azt nevezem én minőséginek a spórolás terén, amikor nem azért veszünk valamiből olcsóbbat, mert az nem olyan jó, mint a többi termék, hanem, csak mert korosabb példádul. De a hozzáértő pontosan tudja ilyenkor, hogy mely az konyhai gép – teszem azt -, ami még idősebb korában is jobban szuperálhat, mint egy-két új gyártmányú dolog, a gyártás után kábé öt évvel. Ennél a kereskedőnél használt termékek is vannak, bizony, nem csak újak!

Ilyen mondjuk a Faema E61 2 karos kávéfőző, amiből egy igazi oldscool darab is megtalálható az rdealer.hu kínálatában, de mégis minden hozzáértő tisztában van vele, hogy a lelke lehet ez a darab a jó kávé előállításának. Az Rdealer – Gastro & Ice Dealer egy olyan hely, ahová azok is mehetnek, akik ily módon a különlegességekre vadásznak. A legendás termékekre. A használt piac amolyan gyöngyszemeire. A Faema E61 kétkaros kávéfőzőn rozsdamentes acél szerkezet garantálja a tartósságot, de természetesen úgy kell elképzelni, hogy ezek a gépek (így a szóban forgó is) felújításon estek át korábban. El lehet olvasni mindegyikről, hogy miként állították újra csatasorba (ha régebbi termékről van szó), és hogy miért lehet jobban megbízni benne talán még egy újnál is.

No és persze azt is, hogy mi minden garantálja még a tartósságot… (Garancia mindenre van ennél a kereskedőnél magánál – az új gépekre egy év általánosan, a használtakra három hónap, amit adnak)

Vannak továbbá húsipari gépeik, csomagolástechnikát segítő eszközeik, fagylaltgépek, mindenféle előkészítő gépek, hűtés-fagyasztás kellékei, italkiegészítők, és persze a sokszor elfeledett háttérmunkát is támogatják. Olyasmin is megakadt a szemem, mint a mobil kézimosó, vagy egyéb dolgok a mosogatás segítésének terepéről. A sütés-főzésről nem is beszélve… Dagasztógép, fagyasztók és ilyesmik.

Ahogy olvasom a neten, sokaknak hálálták már meg a bizalmát, és sokak köszönhetik a visszatérő vevőkört annak, hogy mindenfélét innen, az Rdealertől szereztek be. És szereznek azóta is. Ezt támasztja alá, hogy náluk is már megy olyan jól a biznisz, hogy két telephelyet is működtetnek egy időben. Nézzen utána bátran bárki, akit érdekel a vendéglátás háttere – pláne, ha pénzt akar fektetni ebbe -, hogy miféle bemutatótermük van, és miként léphet kapcsolatba velük.

Mert, ahogy írtam tehát, a kávézó-üzemeltetésben otthonosan mozgó barátom rögtön az egyik főbb tippjeként jelölte meg őket, ha majdan “szaktársak” lennénk ezen a területen. Mert magam is tényleg betársulnék, egy másik ilyen “egység” megmaradásának finanszírozásába. Jó szándékkal tette, önzetlenül és segítőkészen tippeket adva, szóval tudom, hogy ezen kereskedőn tényleg sokat nyerhetek. Ilyen gépeknél, eszközöknél – a magam képzelőerejével soknak is ítélem az egy év garanciát, hisz ezek napi használatban üzemelő dolgok, ezek szerint pedig a minőségre nem hiszem, hogy lehetne panasz. Ha így bírják, akkor jó lesz!

Még nem hoztam meg a tényleges döntést, de az Rdealeren sok múlik. Ne feledjük: egy vendéglátó szolgáltatás nem csak olyan tehát, mint egy autómosó. Az ételnek kultúrája van, ahogy például a kávénak is. Kapcsolódik gyakran hozzá egy életérzés, valami, ami különlegessé teszi az éttermet/kávézót, ahová járunk. Érdemes ezeket az értékeket megóvni, ezért osztottam meg a sztorimat, hogy profitábilisnak ígérkező kis cégbe tervezek fektetni ugyan, de ezzel értékmegóvó tevékenységet is folytathatok, amihez próbáltam a lehető legjobban körültekintővé válni. Felhívom őket szeptember elején, és ha minden tetszik, majd pedig a majdani üzlettársam elé tártam az Rdealer kínálta lehetőségeket, és ő is elfogadta a tervemet, akkor belevágok! Új eszközparkkal, nem csak futva a válság elől, de innovációt hozva a kávézóba! Nem leszek teljesen passzív partner, de miután meg lesznek a legjobb eszközök, a profikra hagyok mindent. Addig viszont ragaszkodom azon jó tipphez, amit kaptam! És amit mostantól tovább adok, mindenkinek…

Dealer - Gastro & Ice Dealer