Egy kávéházi beszélgetés adta a legszuperebb ajándékötletet!

„Bocsi, de figyelsz te rám egyáltalán?” – érkezett gondolataim felhőjén át egy tényleg csak egészen icuri-picurit szemrehányó mondat.

Már ráztam is a fejem, és szabadkozva felemelten a kezem.

Éppen a kedvenc kávéházunkban ültünk a legjobb barátnőmmel, mivel ő sokat dolgozik külföldön, és pedig sokat vidéken, elég nehéz összeegyeztetni egy találkát, pedig nagyon vártam, és ő is.

Mindig ebbe a kávéházba jártunk, és itt ismerkedtünk jó néhány évvel ezelőtt. Ő akkor már komoly állásban dolgozott, én még az önmagamat keresgélő fázisban voltam, és itt dolgoztam felszolgálóként. Egy szerencsés napomon sikerült leöntenem a gyönyörű fehér blúzát, szerencsére legalább jeges-, nem pedig tűzforró presszókávéval. Persze azonnal felajánlottam, hogy kifizetem a tisztítót, veszek neki másikat, egyikből se lett semmi, de azóta is a legjobb barátok vagyunk.

De térjünk át arra, hogy min agyaltam, amiért nem tudtam ráfigyelni. A családunk olyan szerencsés, hogy 3 születésnap van egy hónapban, és nekem dunsztom sincs, kinek mit adjak.

Viki persze csak rám nevetett. „Ezért vagy ilyen búval bélelt? Vegyél nekik okosórát!” Döbbenten pislogtam. Okosóra? Az unokaöcsémnek, a sógoromnak és a nagyinak is???

Viki elmesélte, hogy ő is bajban van néha, de talált egy szuper oldalt, ahol rengeteg ajándékötlet van, egyfajta gyűjtőblog, ajánlások, leírások, tanácsot és linkek halmaza, ha nincs jó tippje, ott biztosan talál, és eddig senki nem csalódott.

Ezen a szuper oldalon talált egy cikket az okosórákról, és ő is elámult, mennyi féle van, és hogy ki mindenkinek lehet ez hasznos ajándék. Miután megígérte, hogy átküldi a linket, nyugodtan megbeszéltük 2-3 bögre kávé és néhány sütemény mellett, hogy kivel mi történt, mióta nem találkoztunk.

Hazafelé, már a buszon ültem, akkor átküldte üziben az oldalt, persze rögtön rácuppantam.

Bennem valamiért az volt, hogy ezek nagyjából azonos tudású kütyük, és csak a márka miatt változnak az árak, de a weboldal rögtön ezzel az infóval kezdte, hogy sokan használják, és a készülékek is sokfélék: a faék egyszerűségűtől a megdöbbentően sokoldalú termékekig igen széles skálán mozog a kínálat.

Felsorolták a cikkben, hogy kiknek lehet ideális ajándék egy ilyen eszköz, és rögtön a gyerekekkel kezdték. A biztonságot emelték ki, hogy így könnyen elérhetőek a gyerekek, és beraktak egy másik linket, ami csak és kizárólag a téma ezen ágával foglalkozott. Le is kattintottam, mert ez a biztonság szó megfogott, és Krisz most lesz ötödikes a suliban, és már egyedül fog járni, ami még engem is megijeszt kicsit nagynéniként.

A honlap azt emelte ki elsőként, hogy a telefont az iskolákban sok helyen, teljesen érthető módon elveszik a gyerekektől, az óra viszont mindig rajtuk lehet. Elámultam a biztonsági funkciókon, amit egy ilyen kütyü tudhat. Helymeghatározás, így mindig tudjuk, hol van éppen a gyerkőc, azt is, hogy hol járt, sőt, beállíthatunk biztonsági területeket, zónákat, amelyek elhagyásakor jelez a készülék. Ezen felül pedig el is navigál minket a gyermekünkhöz, ha arra van szükség.

Az órán található vészhívó. Egy gombot 3 másodpercig kell nyomni, és az eszköz máris tárcsázza a beállított teloszámot. Általában kettőt lehet ide beállítani, hogy mindkét szülőjét elérje.

Fontos infó még, hogy a kimondottan óvodások, alsó tagozatos gyerekek számára gyártott órákon a kimenő és a bejövő hívásokat is korlátozni lehet: a gyerek csak a megadott telefonszámokat tudja hívni és hívást fogadni is csak azokról tud, a legtöbb eszköz esetében. Plusz azt is jelzi a készülék a szülő felé, ha az órát a gyerek le akarja venni vagy le akarják venni róla.

Ennyi infó után biztos voltam abban, hogy a kis Eriknek veszek egy ilyet a születésnapjára. Majd megvitatom a szüleivel, hogy elég nagy-e a kamasz verzióhoz, amin már üzenni és zenét hallgatni is lehet.

Ezután visszaléptem az összesítő oldalra. A következő csoport, akiknek ajánlják az okosórát, és a felnőttek között rögtön szemet szúrt a sportolás.

A sógorom ugyanis lelkes amatőr hosszútávfutó, illetve TRX-szel és kettlebellel is dolgozik mellé. A fittneszre, sportolásra kifejlesztett órák alapvető funkciói az aktivitás mérő és a lépésszámláló. De bizonyos verziókkal mérhető a vérnyomás, és a pulzus, vagy a sportolás közben elégetett kalória. Ez utóbbit számon is tartja, és javaslatokat tehet étrendre, vagy edzéstervre vonatkozóan. És emellett persze tudnak mindent, amit egy okostelefon: telefonálás, sms, közösségi oldalak értesítései, klassz zenelejátszó, ami sokaknak a sport elengedhetetlen kísérője. Kihangosított mobilként működnek, így vezetés közben is gond nélkül tudunk telefonálni anélkül, hogy elengednénk a kormányt.

A következő csoport pedig az idősek voltak. Alig tudtam elhinni, hogy külön okosórát gyártanak nekik is. Tényleg mindenre gondolnak…

Ahogy a gyereknek részére készült verzióknál, úgy itt a biztonság és az egyszerűség a legfontosabb. Vannak kimondottan egyedül élő idősek segítésére létrejött segélyszolgálatok; a gyors vészhívót érdemes erre számra beállítani, így ha a nagyi rosszul lenne, egyszerűen tud segítséget kérni. És amennyiben a szolgálat valamiért nem elérhető, az eszköz egyből a központi segélyhívót, a 112-t tárcsázza. Ezen kívül ugyanúgy működik a helymeghatározás és a navigáció, így tudjuk, hol van éppen a nagymama, ha a segítségére kell sietni, vagy esetleg nem ért időben haza. Plusz itt is van olyan típus, ami, a sportolásra kifejlesztett társaihoz hasonlóan, méri a pulzust és a vérnyomást, és ezeket az adatokat mi is láthatjuk, így a nagyi még inkább biztonságban van.

Csak úgy zúgott a fejem a sok infótól, de éreztem: ez tényleg tuti ajándék lesz mindenkinek. Majd a húgommal együtt kiválasztjuk a kis Erik, és a férje óráját, ő pontosabban tudja az igényeiket, anyuval pedig a nagyiét. Mert bár nagyon stramm öregasszony a lelkem, azért aggódunk néha érte.

Mikor egy bő hónap múlva újra találkoztam Vikivel, a nyakába ugorva ujjongtam, hogy mennyire elképesztően klassz és szuper ötletet adott, hogy mennyire örült neki mindenki. A kis Erik mindent imád, ami digitális, és mivel tudja, hogy telefont még két évig nem kaphat, a plafonon repdes, hogy ezt az órát megkaphatta, a sógorom már majdnem vett magának egy ilyet, de szerencsére megelőztük, a nagyi pedig… A feminista, független, imádni való nagyi tök boldog volt, hogy ilyen szupermodern ketyerét kapott a szülinapjára.

Egy kávé mellett aztán megünnepeltük a sikerünket, és azóta is bátran, bárkinek ajánlom ezt a weboldalt, tényleg hatalmas segítség volt, és magát az órát is, mert minden korosztálynak örömet lehet szerezni vele, ráadásul tényleg nagyon hasznos is.

A végére úgy belelkesedtünk Vikivel, hogy magunknak is kerestünk egy-egy klassz órát, ami kielégíti az igényeinket. Azóta is imádjuk!