A kávéházi motoros ajánlás

Már gyerekkorom óta imádom a kávé illatát. Az első emlékeim közé tartozik, ahogy édesanyám a reggelihez lefőzi édesapámnak és magának a csésze kávét és azt szürcsölik, amíg tesómmal reggelizünk. Már akkor is nagyon tetszett az illat, ami aztán egész eddigi életemen végigkísért. Nem szeretem a nagyon ízes kávékat mindenfajta extra sziruppal, inkább a specialty kávék felé húz a szívem és főként presszóként szeretem őket elfogyasztani. Az évek során akárhány irodán kívüli megbeszélésem volt, mindig igyekeztem olyan helyre szervezni őket, ahol nemcsak az étel vagy apró sütemények, de a kávé is kiváló. Persze itt jogosan merül fel a kérdés, hogy azt hogyan lehet kivitelezni, de az elmúlt jó pár évben sikerült már sok alkalmasnak tartott helyen kikísérletezni a kávékínálatot.

A munkán kívül egyébként barátokkal is szívesen találkozom kávéházakban és ez akkor sem volt másként, amikor Lali barátommal találkoztam pár hete. Lali is nagy kávé rajongó, úgyhogy a kedvenc kávéházunkban találkoztunk akkor is. Szeretem, hogy valamit mindig változtatnak a kávé menün, de az állandó kedvencek akkor is maradnak, ha épp valaki nem érzi úgy, hogy szívesen kísérletezne az ízekkel és ízkombinációkkal. Lalinak egyébként két gyereke van, egy 17 éves fia és egy 12 éves kislánya. Karcsi és Zita jól kijönnek az én gyerekeimmel is, annak ellenére, hogy ritkán tudjuk összehozni a találkozókat. Bár most épp gyerekek nélkül voltunk, azért nem tudtunk nem róluk beszélni, legalábbis egy darabig mindenképp róluk volt szó. Ekkor tudtam meg azt is, hogy Lali fia épp most szerezte meg a jogosítványt motorra. A motoros jogosítvány gondolata egyébként többször megjelent már az én fiamnak a fejében is, de egyelőre még nem jutottunk el addig vele. Szerencsére. Miért? Mert bevallom férfiasan, hogy nem igazán vagyok jártas a témában és szeretnék minél tájékozottabb lenni, mielőtt belevágunk a folyamatba a fiammal.

Tök jól jött, hogy feljött a téma, amikor Lalival találkoztam, mert rögtön fel is tudtam neki néhány kérdést, ami már régóta foglalkoztatott. Volt, amire tudta a választ, de volt, amin ő is csak pislogott. Mindenesetre jó volt látni, hogy ő talán picit otthonosabban mozog a témában, mint én, de azért megmondom őszintén az is jó érzés volt, hogy ő sem feltétlen a legismerősebb a témában nálam. Amit mondott, azok nagyon jó tanácsok voltak, de úgy éreztem, hogy kicsit még több információra van szükségem a motoros jogosítvány megszerzésével kapcsolatban. Lali ajánlott egy oldalt, ahol elmondása szerint minden kérdésemre választ fogok majd kapni: a motorjogositvany.com-ot. Rögtön fel is írtam az oldal címét a telefonom jegyzetei közé, mert tudtam, hogy szükségem lesz még rá és bíztam abban, amit Lali ajánlott, mert tudom, hogy ő csak megbízható és hiteles dolgokhoz adja a nevét. Pár nappal később amikor volt egy kis időm leülni és több, mint tíz percet szánni informálódásra, fel is kerestem az ajánlott oldalt – meg kell mondanom, nem csalódtam.

Lalinak igaza volt, minden kérdésemre választ kaptam a különböző blokkokban. Megtudtam például, hogy négy kategória létezik a motoros jogosítványok világában, hogy nem mindegy, hogy hány köbcentis a jármű és az sem, hogy aki a jogosítványt szeretné megszerezni, az hány éves. Viszont azt azért jó volt olvasni, hogy a kategóriák között van átmenet és az egyik nem zárja ki a másikat. Ahogy a sorok között lavíroztam úgy láttam, hogy fiamnak jelenleg leginkább az A1-es kategória lehet aktuális, de persze erről majd még neki is ki kell kérnem a véleményét. Személy szerint viszont annyira beleástam magam a témába, hogy végül engem is elkezdett érdekelni a dolog és az A korlátlan motor jogosítványnál ragadtam le. Bár talán ez még távoli nekem, de azért nagyon jó volt egy olyan oldalról tájékozódni, ami valóban a tényeket írta le mindenfajta köntörfalazás nélkül. Sőt, még egy kupont is letöltöttem, amit majd motoros felszerelésekhez tudunk beváltani – a fiamnak is és magamnak is. Rendben, valószínűleg a fiam hamarabb el fog jutni ahhoz, hogy használni tudja majd azokat a kuponokat, amiket letöltöttem, de azért megtartok magamnak is egy-kettőt, hogy amikor eljön az én időm, én is érvényesíteni tudjam azokat!

Lalival találkozni és kávézni egy jót a kedvenc helyünkön mindig egy külön rituálé, de most még egy extra élménnyel is szolgált nekem: a motorozás és motoros jogosítvánnyal kapcsolatos információk megszerzésével. Mindig is mondtam, hogy Lalival jóban lenni a lehető legjobb mindenkinek!