Sokszor járok vidékre kávéért, éves matricát vettem

Mivel kávézóm van, mindig keresem az érdekes ízű és különleges pörkölésű kávékat. Kávéfogyasztóként két lehetősége van arra, hogy mit iszik egyszerű vagy speciális kávét. De mi a különbség e kettő között, és miért érdekel minket? És mi a “speciális kávé” jelentése?

A mai kávétermelésben a „rendszeres” termelés gyakran szinonimája a rossz minőségnek, a fenntarthatóság és az átláthatóság hiányának. Ez cserébe azt jelenti, hogy a kellemetlen élmény az ital kóstolása. Ezzel ellentétben, a legtöbb speciális kávé a garantált minőséget jelenti a kávégyártás minden szakaszában.

Az ízlés mellett az egyik legnagyobb különbség a speciális és a hagyományos kávé között az, hogy a különleges kávé több szempontból is jó hatású. Valószínűleg elolvastál néhány tanulmányt a kávé egészségügyi előnyeiről, a diabétesz, az Alzheimer-kór, a demencia megelőzése és a különböző rákok megelőzése tekintetében, de ne feledd, hogy itt sem szabad túlzásba esni, a túl sok kávé sem pozitív hatású.

Szóval, hogyan választjuk ki a kávét? Honnan tudod, hogy a kávé sima vagy speciális? A kávé útja a kávécserjék termesztésétől kezdődik. Jó minőségű magnak kell lennie, és megfelelő időben kell ültetni a megfelelő kávé előállításához. A két legnépszerűbb kávéfaj; lágy ízű Arabica, és Robusta, ami keserűbb, de könnyebben fejlődik. 3-4 év múlva az ültetett kávécserjén megjelennek az első vörös gyümölcsök, ebből lesz a betakarításra kész kávébab. A kávét többnyire kézzel szedik, vagyis válogatják is közben. A gépi gyorsabb folyamat, de azt is jelenti, hogy a fa összes bogyóját egyidejűleg szedjük. A szelektív kézi szedés több időt vesz igénybe, de jobb eredményt ad, mivel csak az érettség csúcsán lévő babot szedjük, és a nyers babot ott hagyjuk.

Miután a szedés befejeződött, a kávét a lehető leggyorsabban kell feldolgozni, hogy megakadályozzuk a romlást. Ennek módszerei: száraz, félszáraz és nedves .

A száraz módszer alkalmazásakor a kávébabot nagy felületen szárítják és a nap alatt. A nedves eljárás során a bab pépét eltávolítjuk és a babot tartályokban erjesztjük és nagy mennyiségű vízzel mossuk. Ez a kávéfeldolgozás egyik legfontosabb lépése. Miután a kávét megszárították, méretük és súlyuk szerint vannak rendezve. A sérült babot eltávolítják. Sajnos a globális kávéipar nagy része rossz minőségű kávébabból áll, amelyeket olcsó kávékeverékek előállítására és értékesítésére használnak, a gazdálkodóknak tisztességes fizetés nélkül kell boldogulniuk. Ezeknek a rossz minőségű kávébaboknak a eltávolítása fontos. Miután a válogatás befejeződött, a zöld babot zsákokban tárolják, amíg a pörkölőbe szállítják. Miután a pörkölés befejeződött, a babot levegővel vagy vízzel azonnal lehűtjük. Az aromák a pörkölés után azonnal elhalványulnak.

Már vásárol a kávét babként? Ha nem, akkor érdemes, mert a megfelelő őrlés óriási különbséget okozhat. Ez miért fontos? Nos, ez lehetővé teszi, hogy gyorsan kinyerje az összes ízt (mielőtt elveszítené az aromáját), hogy lehetővé tegye a tökéletes csésze kávé készítését. Néhány tanulmány szerint az őrölt kávé az őrléstől számított 15 percen belül az aromájának akár 60% -át is elveszítheti, ezért sokkal jobb a kávéházi frissen őrölt kávé.

Amikor a speciális kávéról beszélünk, a folyamat minden lépését a lehető legjobb gondossággal és tudással kezeljük. Mi a kávézóban is olyan partnerekkel dolgozunk, akik megfelelnek a minőségi szabványainknak. Viszont hogy a legjobb kávét megkapjam, ahhoz valamikor sokat kell utazni, olykor vidékre is.

De engem igazán nem zavar, ha el kell mennem egy másik városba ezért, viszont mindez költséges lehet. De sokat segít, hogy van éves autópálya matricám. Ezt pedig nagyon egyszerűen betudom szerezni a netről, csak fel kell keresnem a következő oldalt: autopalyamatrica.hu

Ráadásul ha éveset veszek, még spórolok, és akkor egész évben nem kell aggódnom amiatt, hogy elfelejtem és megbüntetnek. Így már könnyen elutazhatok bármilyen városba, ha valamilyen speciális kávét akarok venni a kávézóba. a vendégeim így nem csak