A kávéügynök legjobb barátja a telefonszám tudakozó

Amikor először elkezdtem kávét pörkölni, csak kíváncsiságomból és kedvtelésből csináltam. Aztán egyre inkább beleéltem magamat a kávék világába, egyre többet tanultam a kávéról, eljártam képzésekre. Nem is tudnám megfogalmazni, hogy mikor lettem ekkora örültje a témának. Mert természetesen folyót lehetne rekeszteni azokkal az emberekkel, akik imádják a kávét, és akik nem tudnak egy napot sem meglenni nélküle, de ők csak inni imádják. Az vonzalmam azonban teljesen más volt, hiszen minden érdekelt, ami kávéhoz kapcsolódik, nem csak az íze és az a löket, amit a napomhoz hozzá tud adni egy jó kávé.

Szóval kávébolond lettem és eldöntöttem, hogy ez esetben akkor szakmát is váltok, és valahogy közelbe kerülök a kávéhoz, mivel úgyis soha semmilyen elhivatottságot nem éreztem a sofőrség iránt. Persze nem ment olyan könnyen a dolog, mint elterveztem, nehezen találtam ilyen jellegű munkát. De végül is egy minőségi kávét importáló cégnél kötöttem ki, mint ügynök. A cég egyébként új volt a hazánkban, és nekem szereznem kellett ügyfeleket az egész országban. Természetesen fogalmam sem volt, hogy hogyan fogom mindezt csinálni. Aztán néhány nap stressz és egy tucat visszautasítás után eszembe jutott egy kósza ötlet.

Vodafone tudakozóAnno, egyszer, amikor folyamatosan hívogatott egy telefonszám, a Vodafone tudakozó segítségével tudtam meg, hogy kié a szám (egy volt barátnőm zaklatott az új telefonszámáról). Eszembe jutott, hogy akkor a keresőn nem csak a szám alapján lehetett keresni, hanem sok más kritérium alapján is. Például, természetesen név alapján is lehet keresni, és ha nem titkosított az illető telefonszáma, akkor kidobja azt a kereső (és ugyanez működik ugyebár fordítva is). De a lényeg az volt az esetemben, hogy a tudakozón cégnevekre is rá lehetett keresni. Én pedig beírtam azt, hogy kávé, és több oldalnyi céget dobott ki, aminek a nevében valamilyen töredékként szerepel a kávé szó. Úgyhogy bőven volt, akik közül válogassak és méghozzá mindegyikhez volt telefonos elérhetőség is. Így sikerült szereznem egy halom kuncsaftot, és így lett nagyon büszke rám a munkáltatóm (és én is magamra). Voltak köztük kávézok, vendéglők, speciális kávéboltok stb.

A tudakozó egyébként még sok minden mást is tud a fentebb leírt lehetőségeken kívül. Például rá tudunk keresni nagyobb városok online telefonkönyveire is, ha a főoldalon kiválasztjuk a várost, amelyet meg szeretnénk nézni. A lényeg az, hogy legalább egy információt mindenképp tudni kell ahhoz, hogy keresni tudjunk. De onnantól, ha az az egy információ meg van, semmi sem lehetetlen, mert elérhetővé válik számunkra a többi tudnivaló. Például akkor is segíthet a tudakozó, hogyha valakit meg szeretnénk látogatni (például meghívott vacsorára), de mi balgák elfelejtettük, vagy elhagytuk a címét. Ekkor elég beírnunk a nevét, vagy a telefonszámát és a tudakozó megmondja nekünk, hogy hol lakik az illető. Teljesen jó, nem?

Egyébként azért is nagyon vagány ez a tudakozó, és én ezentúl ezt mindig alkalmazni fogom, mert ki tudom szűrni ha cégek hívogatnak valamilyen idétlen akcióval (na nem mintha én nem ugyanezt csináltam volna a kávéval kapcsolatosan, de pont ezért okosodtam ki ennyire). A lényeg az, hogy rákeresek a telefonszámra, aki hívott, és ha látom, hogy valami nagyon fura, ismeretlen céghez tartozik, akkor csak egyszerűen letiltom a telefonszámot, és akkor soha többé nem tudnak zavarni.

A városokra visszatérve, azt el is felejtettem mondani, hogy sok hasznos és közérdekű telefonszám ki van emelve az online telefonkönyvből. Ilyen például a helyi buszpályaudvar telefonszáma, vagy épp maga a busz- és vonatmenetrend, vagy a helyi rendőrség telefonszáma. Ez szerintem nagyon hasznos, ha épp ismeretlen vidéki városokban járunk. Ennyire rövid idő alatt nehezen szedhetünk össze valós információt más forrásokból, de a tudakozók információiban mindig meg lehet bízni.

Nekem tényleg nagyon sokat segített a munkámban ez a lehetőség, úgyhogy csak ajánlani tudom, hogyha bármilyen ilyen jellegű információra szükségetek van, akkor ne habozzatok használni. Például ha kávét szeretnétek vásárolni nagy mennyiségben, csak írjátok be a nevemet a keresőbe és máris meglesz a telefonszámom.