A webshop indítás lépései

A kedvenc kávézóm újítást vezetett be, haladnak a korral: nyitottak egy webshopot is. Természetesen az eredeti bolt is megmaradt a belváros szívében, de ha valakinek nincsen lehetősége személyesen ellátogatni, a webshopból is be tudja szerezni az igazi kávézás kellékeit. Nekem nagyon tetszik ez az újítás, mert nem csak megkönnyíti az életemet és kényelmesebbé teszi a mindennapjaimat, de inspirál is. A webshophoz ugyanis tartozik egy blog, ahol a kávézó tulajdonosai érdekességeket, történeteket és különféle kávékülönlegességek elkészítését osztják meg a kíváncsi kávéimádókkal.

A múltkor személyesen is beugrottam egy kávéra és meg is dicsértem az újításokat a tulajdonosnak, aki örömmel fogadta a véleményemet. De elárulta azt is, hogy nem ment minden olyan zökkenőmentesen, amikor belevágtak a webshop nyitásába, nagyon el voltak tévedve, már ami az informatikai hátteret illeti. A sima honlapkészítéshez sincsen túl sok köze egyik dolgozónak sem, de a webshopok még a honlapokon is túltesznek. Ahogy érdeklődtek, kérdezősködtek, valaki kisegítette őket az információval, hogy egy webshop indításához tárhelyre és emiatt szerverre van szükség. Na de szervert nem tud venni az ember a sarki boltban, meg egy ilyen vállalkozáshoz nem is kell saját szerver, úgyhogy végül a szerverbérlés lett a tuti megoldás. A szerverbérlés ideális megoldás azoknak, akik nem rendelkeznek saját szerverrel, nem is akarnak egy nagyobb beruházás keretében szervert beszerezni vagy már rendelkeznek szerverekkel, de eljárt az idő a szerverparkjuk felett. Egy havonta fizetendő fix összeg ellenében a kifejezetten szerver bérléssel foglalkozó cégek biztosítanak egy szervert, a megfelelő és ideális körülményeket a szervernek (például a gépterem hűtését és a biztonsági intézkedéseket), valamint az éjjel-nappal üzemelő ügyfélszolgálatot és az esetlegesen felmerülő hibák elhárítását. Ha valaki nem szeretne havonta foglalkozni a szerver bérléssel, akkor lehetőség van fél évet vagy egy teljes évet előre kifizetni. Amellett, hogy ez egy kétségtelenül praktikus megoldás, még költséghatékony is, mert kedvezményt biztosít a cég a havidíj összegéből. Én persze nem utolsó szempont, hogy nem kell minden hónapban külön fizetni, fejben tartani a szerverbérlés lejáratát és megújítását.

A szerver bérlés után már alakult a webshop, ment minden, mint a karikacsapás. A honlap és a webshop kialakításában rengeteg segítséget kaptak a kávézó tulajdonosai a cégtől, ami nem meglepő, hiszen képzett informatikusok a cég dolgozói. Remélem, ha egyszer nyitok egy webshopot, nekem is hasonlóan pozitív tapasztalataim lesznek a tárhely kereséssel és bérléssel, mint a kedvenc kávézóm tulajdonosainak.