“Csináld te, te programozó vagy, te úgyis értesz hozzá”

“Csináld te, te programozó vagy, te úgyis értesz hozzá” – Ezzel a mondattal szerintem minden programozó találkozott már élete során a legkülönfélébb számítástechnikai problémákkal kapcsolatban.

Az én családom valamiért az hiszi, hogy azért, mert programokat írok, össze tudok rakni egy komplett számítógépet és mindenhez értek, ami elektromos.

A nagymamám előszeretettel kér segítséget tőlem, ha meghibásodik a TV-je, vagy ha nem indul a robotgépe. Valamiért úgy gondolja, hogy ha a számítógépek programozásához értek, akkor ez is pont a szakterületembe vág.

Aki programozó, az tudja, hogy a kettőnek semmi köze nincsen egymáshoz. Ahogyan egy cukrász nem tud sütőt szerelni, úgy egy programozó sem ért minden esetben a számítógépek fizikai szervizeléséhez. Persze, vannak problémák,a miket meg tudok oldani, vannak kisebb javítások, amiket szívesen elvégzek és amikben segítek a családtagjaimnak, de azt nem várhatja el tőlem senki, hogy minden műszaki berendezés szervizelésében a rendelkezésükre álljak.

Próbáltam én már a családban többször is elmagyarázni, hogy mi a munkám, hogy mit tanultam, hogy nem értek ilyen mélyrehatóan a számítógépek és az egyéb elektronikai gépek szereléséhez, meg egy programozó nem is szervizeléssel foglalkozik, de valahogy ezt sokadik magyarázatra sem értették meg, ezért inkább csak megnézem a gépeket és ajánlok egy szervízt, ahol meg tudják nekik csinálni.

Nem is olyan rég a nagymamám azzal hívott át m agához, hogy ki szeretett volna nyomtatni egy receptet, de nem működik a nyomtató. Mindig én cserélem neki a patront, hiszen az nem egy bonyolult dolog, de neki gondokat okozhat. Nem fiatal már, így túl a nyolcvan éven azt is nagy dolognak tartom, hogy egyáltalán használj a számítógépet és még azt is tudja, hogyan kell nyomtatni.

Igaz, mindent feljegyzett, amit mondtam neki, a jegyzeteiből puskázik, ha mondjuk e-mailt szeretne küldeni, vagy ha ki szeretne nyomtatni egy képet. De igyekszik, és halad a korral.

Át is mentem hozzá, hogy kicseréljem neki a patront és itt kezdődtek a gondok. A patront hiába cseréltem ki, mégis azt jelezte a nyomtató, hogy nincsen benne, hogy ki van fogyva, pedig egy teljesen újat tettem bele.

Persze hamar rájöttünk, hogy mama nem onnan vette a patront, mint eddig, mert sajnos az az üzlet végleg bezárt, az új patron pedig nem eredeti, és ezt a nyomtató nem fogadja el.

Ebben a kis írásomban linkeltem az oldalt, ahol nagyon jó minőségű, eredeti patronokat lehet venni, szinte minden nyomtató modellhez. Megkerestem, melyik oldal is volt.

Ez a webshop volt az: Patron | Ingyenes Kiszállítás. Én nem nagyon szoktam otthon nyomtatni, amióta befejeztem az iskolát nincs igazán sürgősen szükségem rá, így esetemben egy patron akár évekig is elég. Amit csak lehet, azt pedig a munkahelyemen nyomtatom ki. Amit nem muszáj, azt pedig nem is nyomtatom ki, mert ezzel is kevesebb papírt használok. De persze vannak dolgok, amiket muszáj, vagy legalábbis jó, ha nálunk vannak kinyomtatva is. Az elektronika ugyanis néha megviccelhet minket.

Egyszer hazafelé jöttem külföldről, de valamiért nem kapcsolt be a roaming a szolgáltatómnál, nem volt mobil internetem hazafelé, a repjegyem QR kódjáról nem csináltam képet, ezért majdnem ott maradtam. A helyzet végül megoldódott, de attól kezdve, hogy ilyen esetek ne forduljanak velem elő, inkább kinyomtatom a jegyeket a biztonság kedvéért. Ennyi szerintem még belefér.

De tulajdonképpen ezért nem emlékeztem fejből arra, hogy a nyomtatoalkatresz.hu oldalról szoktam rendelni. Pedig nem ártana már megjegyeznem, többen is rá szoktak kérdezni, hogy hol tudnak patront venni a nyomtatójukba, ha a nagy áruházakban vagy a kisebb szakboltokban éppen nincs.

Itt tulajdonképpen minden nyomtató típushoz lehet megfelelő patront találni, még az én több éves nyomtatómhoz is tudok itt vásárolni.

A nagymamámmal át is néztük az oldalt, természetesen itt találtunk olyan patront, ami az ő nyomtatójába kell. Innen nyugodt szívvel rendeltem meg a szükséges patront, hiszen én is mindig innen vásárolok. Itt eredeti patronokat árulnak, illetve egyéb nyomtatáshoz szükséges termékeket is lehet itt kapni. Vettem már innen fotópapírt is, mert egy fénykép mégis csak jobban mutat fotópapíron, mint egy famentes, vékony lapon.

Sokkal olcsóbbak a patronok, tonerek, de még a papírok is, mint a legtöbb üzletben, ezért is megéri innen rendelni. Szinte mindig van valamilyen akció, ha nem is kifejezetten maga a termék van leértékelve, akkor is lehet mennyiségi kedvezményekkel találkozni. Ezek keretein belül pedig van, hogy nem is muszáj egy termékből többet venni, hanem mondjuk színes és fekete-fehér patronokat is kombinálhatunk. Amikor ilyen akció van, érdemes egy hosszabb időre előre betárazni patronokból, mert rendszerint ezek a legrosszabb pillanatban fogynak ki, mindig akkor, amikor a legnagyobb szükségünk lenne a nyomtatásra.

A kiszállítás is ingyen van, nem kerül semmi plusz pénzbe. Sokszor pont a kiszállítás miatt megyek inkább el egy üzletbe, mert ezek nagyon sokba szoktak kerülni. Volt már, hogy többe került volna, mint maga a termék. Itt szerencsére nem így van, és a nagymamámnak is nagy segítség, mert ilyen korban már nem mindegy, mennyit kell sétálnia az embernek. Jobb, ha kényelmesen meg tudja várni otthon a futárt.

A nagyim felírta a címet, de azért a könyvjelzők közé is betettem az oldalt, így már tudni fogja később is, hogy honnan kell patront rendelni ha eredetit szeretne venni, ráadásul kedvező áron. A nyomtatója nevét és típusát is felírtuk, bár szinte lehetetlen eltéveszteni, mert vannak képek a nyomtatókról is, és ha látja, hogy nem hasonlít az övére, akkor talán gyanús lesz neki.

Mivel én amúgy sem használom sűrűn az otthoni nyomtatómat,végül elküldte nekem a receptet, amit otthon kinyomtattam és később átvittem neki. Persze telefonon, tableten vagy gépen is lehet nézni sütés közben, de szerintem már az is nagy előrehaladás, hogy ki tudja nyomtatni a receptet és nem csak leírja kézzel egy papírra.

Pár nappal később megérkezett a rendelt patron, amit bele is tettem a nyomtatójába. Természetesen, mivel egy megbízható, már kipróbált helyről rendeltünk, semmi gond nem is adódott vele. A nagyim pedig azóta is azt meséli a barátnőinek, milyen ügyes szerelő vagyok, megérte annyit iskolába járnom, a nyomtatóját is megszereltem.

Talán sosem fogom lemosni magamról, hogy én vagyok a család szerelője, de amíg tudok nekik segíteni, addig nem is bánom a dolgot igazán.