Kávéfőzés otthon, környezetbarát módon

A napelem rendszer családi házra már egész bejáratott megoldás a háztartás energiaellátására. A cég is, akiknek a weboldalát linkeltem, már rengeteg tapasztalattal rendelkezik a napelemes rendszerek építésével kapcsolatban. Rutinos szakemberek dolgoznak ott, egyik szomszédom ajánlotta őket, aki velük csináltatta meg a napelemes rendszerét.

El is hívtam egy kávéra az ismerősömet, hogy nyugodt körülmények között mesélje el, náluk, hogy zajlott a rendszer tervezése, telepítése. Egy jó kávé mellett mindent meg lehet beszélni, még a napelemes rendszerek előnyeit is. Ebbe belevágni, komoly befektetést jelent. Jelentős pénzügyi vonzatai vannak, de alapos tervezéssel, megtérülő konstrukciót lehet létre hozni. A legnagyobb előnye a napelemes rendszer telepítésének, hogy nem lesz sok gondunk a villanyszámlákkal.

Ahhoz, hogy hosszútávon megfelelő legyen a befektetésünk, meg kell fontolni, hogy mekkora méretű rendszerre van szükségünk. Először is, figyelembe kell venni a háztartás villamos energia fogyasztási szokásait. A szomszédom elmondta, hogy a megbízott cég, teljes körű szolgáltatást nyújt. A helyszíni felméréssel kezdődik a folyamat. Ennek során megvizsgálják a körülményeket, hogy milyen feltételei lesznek a napelemes rendszer telepítésének. Sok szempont befolyásolja, hogy pontosan milyen felépítésű rendszerre lesz szükség. A ház tájolása, illetve a tető mérete döntő fontosságú. Ezen nem is nagyon lehet változtatni. A házat esetleg árnyékoló környezeti elemeket is figyelembe kell venni.

A rendszer méretének megválasztásakor több dolog is befolyásoló tényező lehet. Nem feltétlenül célravezető, hogy minél több energiát termelő rendszerünk legyen. A későbbiekben bővíthető is egy ilyen beruházás, abban az esetben, ha egy nagyobb fogyasztót is kapcsolnánk a hálózatba. Ha nem elegendő a tetőnk mérete, akkor szóba jöhet a földre telepítés is. Ez, azonban plusz költségekkel jár.

napelem rendszer családi házra

A napelemes rendszerek alapvetően kétfélék lehetnek: hálózatra kötött vagy szigetüzemű. Az utóbbi, szigetüzemű megoldás, akkor szokott előnyösebb, ha nincs a közelben elérhető szolgáltató. Ilyenkor, akkumulátorokba történik az épp fel nem használt áram táplálása, ahonnan később kinyerve, amikor nem termelnek áramot a napelemek, felhasználható. Ez a fajta megoldás, kiváló lehet, például zártkerti ingatlanok energiaellátására. A másik típusú, és gyakoribb típus, a hálózatra visszatápláló rendszer. Itt a feleslegben megtermelt áram folyamatosan rákerül a szolgáltató hálózatára, ami elszámolásra kerül a villanyszámla megállapításakor. A hálózatra táplálásnak szigorú szabályai vannak, és előzetes ügyintézés is szükséges. Egy ilyen rendszer esetében, szükséges egy oda-vissza mérő, a szolgáltató által felszerelt villanyóra is.

A helyszíni felmérés során, megállapítják a feltételeket és ennek figyelembevételével kapunk ajánlatot a rendszer megtervezésére. Ha elfogadjuk, akkor részletesen megtervezik a rendszerünket és kezdődhet is a kivitelezés. Ez viszont már nagyon rugalmasan zajlik, akár egy fél nap alatt is végeznek a telepítéssel a szakemberek. Amikor felkerültek a tetőre a napelemek és az egyéb műszereket is elhelyezték a házban, még nem használható rögtön a rendszer. Előbb az áramszolgáltatóval is engedélyeztetni kell a működtetést.

A leírtakból is látható, hogy a napelem rendszer családi házra, egy komoly vállalkozás. Az ismerősömmel is hosszasan beszélgettünk róla. Két hosszú kávét is megittunk, mire a végére értünk. Szerencsére a jó hosszú kávét szeretem, ami alatt sok témára van idő. Szóba jött a környezetvédelem is. A napelemes megoldások rendkívül innovatívak, csökkentik a ház károsanyag-kibocsátását. Jó érzéssel fog eltölteni, ha otthon a kávéfőző is a napelemes rendszerről fog üzemelni, ugyanis sokszor szoktam használni. Előfordul, hogy napi ötször is főzök kávét, főleg, ha vendégek is jönnek. A napenergiából termelt árammal működtetett kávéfőzővel, már elmondhatom, hogy zöld módon készítem a kávét. Ha még ténylegesen zöld kávét is veszek, akkor már csúcsra járatom ezt a témát.

A komoly témákra is visszatérve, fontos megjegyezni, hogy milyen nagy jelentősége van a napelem rendszerbe épített alkatrészek, műszerek minőségének. Az említett cég is, kizárólag magas minőségű gyártmányokkal dolgozik, mivel ez garantálja a hosszú távú, kiváló működést. Egy ilyen rendszer élettartama, ma már 40-50 éve is lehet. Ezt garantálni a minőségi megoldásokkal és a rendszeres karbantartással lehet.

Az a kép alakult ki bennem, hogy nem kell sajnálni az időt a napelemes rendszer megfontolására. Részletesen kidolgozott konstrukcióval, nagy biztonságot és kényelmet érhetünk el, ami a háztartásunk energiaellátását illeti. Az már csak hab a tortán, hogy ezzel környezetkímélőbbé is válunk. A napelemek környezetbarát voltával kapcsolatban, el szoktak hangozni ellenvélemények is. Az napelemek gyártása, illetve az újrahasznosítás során felmerülő problémákat szokták emlegetni a leggyakrabban. A mérnökök, azonban már egyre korszerűbb megoldásokat találnak, mind a gyártási technológiák, mind a cellák újrahasznosításának területén. A fejlődés mellett fontos dolog, hogy már jelenleg is csökkennek a napelemek árai, ez úgy néz ki, hogy ez lesz a trend a jövőben is.